Briller: På udkig efter nye briller? Kig ind til Johnsen Optik.2018-04-22T18:08:49+00:00

Dine egne briller

VI ER DIN LOKALE OPTIKER MED 25 ÅRS ERFARING

Mode, der sidder lige i øjet

Det er med brillemoden som med al anden mode, der er trends, der skifter fra år til år og der er klassikere, man aldrig går galt i byen med. Dog er der en forskel i forhold til de skiftende moder indenfor fx tøj, nemlig, at den teknologiske udvikling i langt højere grad er en del af nytænkningen af briller. Nye materialer og nye måder at gøre tingene spiller en væsentlig rolle for hver ny sæsons trend. Det samme gælder trenden i glas. Især flerstyrkeglas har gennemgået store landvindinger de sidste år med mulighederne for 100% individuel tilpasning. Hos din individuelle selvstændige optiker bliver du ikke mødt med et standardsortiment tilpasset en gennemsnitlig smag. Her kan du få nøjagtig den brille, der passer til dig.

Kom ind og se de flotte nye modeller. Eller læs mere om vores udvalg herunder!

Børn og briller – hvornår?2019-09-26T08:26:51+00:00

Børn og briller – en naturlig alliance

Børn og briller

Flere og flere børn får briller. Det skyldes flere ting: Vi bliver som forældre mere og mere opmærksomme på børns syn og livsstilsændringerne i forhold til brug af bl.a skærme og tablets, der kan mindske øjets elasticitet, så briller bliver nødvendige i en tidligere alder. Og et godt syn er selvsagt afgørende både for barnets livskvalitet og indlæringsevne.

Skal dit barn have briller?

Der skal en grundig synsprøve for at afklare om dit barn skal have briller. Er man det mindste i tvivl, skal man lade tvivlen komme barnet til gode og bestille tid til en synsprøve. Det er vigtigt, at barnets såkaldte samsyn er i orden Et dårligt samsyn betyder, at øjnene ikke arbejder ordentligt sammen, og det kan betyde vanskeligheder med at fokusere og derfor med at læse. Et dårligt samsyn forringer koncentrationsevnen, så man skal være opmærksom på, om barnet kan holde koncentrationen f.eks. ved læsning eller om barnet klager over hovedpine.

Hovedpine eller manglende koncentration

Som forældre skal man ud over hovedpinen være opmærksomme på, om barnet gnider sig i øjnene, kniber øjnene sammen, helst skal se fjernsyn helt tæt på eller læser med en hånd for det ene øje. Hvis et eller flere af punkterne er aktuelle, bør man kontakte en øjenlæge eller bestille tid til en synsprøve hos optikeren. Er optikeren det mindste i tvivl om noget efter en synsprøve, bliver øjenlægen kontaktet for en specifik undersøgelse.

Synet fra nyfødt til teenager

Nyfødte børn ser dårligt i forhold til senere, men ved 2 mdr. er barnet sikker i sin øjenkontakt, og kan fastholde synet på dit ansigt i længere tid. Ved 6 mdr. er synet så godt udviklet, at øjnene følges fint ad, når du bevæger ting foran øjnene. Og far og mors ansigter kan genkendes. Fra 6 mdr. til 6 år bliver alle synsfunktioner mere og mere sikre, og ved 6 års alderen er synet næsten færdigudviklet.

Synsprøver hvornår?

Når barnet er 2-3 år, kan man udføre synsprøver, der afslører fx bygningsfejl og nedsat syn. Barnet behøver ikke at kunne tale for at gennemføre en synsprøve.

Det er vigtig at du tjekker barnets syn, før skolestart, da et velfungerende syn er vitalt for, hvordan barnet klarer sig i skolen, til sport og derhjemme ved lektielæsning. I teenagealderen kan der opleves problemer med træthed, hovedpine og koncentrationsbesvær. Her er synet fuldt udviklet, men synsproblemer fra den tidlige barndom kan være forværrede og dermed forårsage problemer. Hos mange personer ser man de første tegn på nærsynethed i teenageårene. Det kan en synsprøve afgøre.

Hvad er langsynethed, nærsynethed og bygningsfejl?

De fleste børn er langsynede i de første leveår. Det kræver som regel ikke briller. Større grad af langsynethed kan give skelen, ubehag og sløret syn fordi øjets muskler ikke er i stand til at holde synet skarpt. Hvis barnet er nærsynet vil ting på afstand være sløret og barnet ser bedre ved læsning og ting tæt på. Tilstanden ses hyppigst hos børn i skolealderen, men kan også optræde hos yngre børn. Bygningsfejl betyder, at hornhinden krummer mere lodret end vandret. Bygningsfejl korrigeres med briller, hvis det giver anledning til sløret eller forvrænget syn.

Mange briller – mange muligheder

Der er flere af de kendte mærker, der hvert år kommer med nye børnebrilleserier, og flere af de kendte sportsmærker har deres egen serie til børn. Det gør det meget lettere for barnet at være med, når der står sport på dagsordenen.

Brillestellet bør være let og robust, og glassene kan med fordel være hærdet plastglas, da det ikke ridses så let og er brudsikkert. Børn har ikke næseryg som voksne. Derfor vælges ofte brillestænger, der når rundt om barnets ører.

Her er et par gode råd, når der skal købes briller til dit barn:

  • Brillestellet skal være let men robust – stel lavet af titanium er et godt valg.
  • Glassene kan med fordel være hærdet plastglas. De ridses ikke så let og er meget lettere end almindelige glas. Samtidig er de mere brudsikre.
  • Stellet skal med jævne mellemrum tilpasses, så brillerne fortsat sidder godt fast.
  • Hvis du overvejer kontaktlinser til dit barn, skal du sikre dig, at dit barn forstår vigtigheden af hygiejne og kan tage ansvaret for at behandle øjne og kontaktlinser korrekt. Det er individuelt og handler ikke kun om alder.
  • Vælg et stel, der er bøjeligt, så det ikke knækker ved vild leg.
  • Briller skal være allergivenlige.
  • Lad dit bare være med til at vælge brillerne. Farver og ”coolness” spiller en stor rolle. Det er med til at gøre det til en god oplevelse at gå med briller.
  • Det er en god idé at vælge antirefleks-behandlede glas, så barnet ikke er generet af spejlinger i glassene.

Samme optiker hver gang

Hos den lokale optiker kommer I til at tale med den samme optiker hver gang. Det er især for barnet en god tryghed og med til at gøre brugen af briller til en god oplevelse.

Briller og bilkørsel2019-09-26T08:30:15+00:00
Briller og bilkørsel | Johnsen Optik

En hel enkel synsprøve

Parker din bil og gå 25 meter væk fra den. Hvis du tydeligt kan læse din nummerplade, mens du holder din hånd for hhv. det højre og det venstre øje, er dit syn umiddelbart korrekt. Er du i tvivl, så kontakt din optiker.

Briller, der hjælper i klart vejr og solskin

Det både anstrengende for øjnene og en svært ikke at blive blændet, når man kører med solen lige i øjnene.

Derfor er solbriller et vigtigt sikkerheds- og komfortudstyr til bilen. Med de rigtige solbriller mindskes risikoen for blænding og farlige situationer, og man bliver ikke træt i øjnene.

Glas, der dæmper det blå lys, er særligt velegnede til bilkørsel. Uden det blå lys træder kontrasterne tydeligere frem.

Briller, der hjælper i regn og tåge

Synet hæmmes ofte af både reflekteringer fra regnen og den våde forrude. Især når det er tåget er det vanskeligt at se klart. Solbriller med polaroidglas er en god løsning i diset vejr eller i regnvejr, polarioid overfladen mindsker de generende reflekteringer.

Til kørsel i tåge (og mørke) er briller med gule glas en god mulighed, f.eks. som fitovers, der dækker den almindelige brille.

Briller, der hjælper i mørke

Der sker tre til fire gange så mange ulykker ved kørsel om natten som om dagen. Mange – særligt ældre – har problemer med dårligt mørkesyn. De kunstige lyskilder fra bil- og gadelygter blænder og nedsætter øjets kontrastfølsomhed og evne til at bedømme afstande. Hvis man døjer med et dårligt mørkesyn, kan en god brille i aften- og nattetimerne gøre en afgørende forskel i trafikken. Og lige som ved kørsel i tåge hjælper også briller med gule glas f.eks. som fitovers. De tages direkte over din eksisterende briller og lukker af for reflekser hele vejen rundt ved øjnene.

Briller og bilkørsel ─ måske det vigtigste sikkerhedsudstyr…?

Briller til bilkørsel giver bedre sikkerhed

Når man bevæger sig i trafikken, får man 90% af de informationer, man bruger, fra øjnene. Derfor er et godt syn afgørende vigtigt for sikkerheden.

Statistikkerne viser, at langt det fleste ulykker sker om aftenen eller natten, hvor sigtbarheden er nedsat. Reaktionstiden fordobles, når det er mørkt. Med nedsat synsevne kan reaktionstiden både tre- og firdobles. Ved en hastighed på 80 km/t kommer man langt for hvert sekund, der går.

Selvom der ikke er nogen lovmæssige krav om synskontrol, er det en god ide at få tjekket sit syn minimum hvert 2. år. Synet kan ændre sig med alderen, og det kan have store konsekvenser, hvis man ser dårligt, når man færdes i trafikken. Nedsat synsevne medfører typisk, at tingene skal tættere på, for at man kan opfatte dem. Det betyder, at reaktionstiden for en eventuel afværgelse bliver betydelig kortere, samtidig med at risikoen for uheld bliver større.

Briller til sport og fritid2019-09-26T10:18:52+00:00

Briller til sport og fritid

Briller til golf

Golfbriller giver et godt syn ud over fairwayen. Og kan tilpasses så det også gør det muligt, at læse scorekortet helt tydeligt. Glasset i golfbriller øger kontrasterne, så du ser konturerne på banen tydeligere. Især brune glas fremhæver kontrasten mod grønt. Man kan vælge glas, der kan bruges både i sol og når der bliver overskyet, fordi de er mørkere foroven og graduerer ned i en lysere farve forneden. Her er også farveskiftende eller fotokromiske glas en oplagt mulighed.

Briller til jagt og fiskeri

Briller til jagt og fiskeri skal opfylde mange af de samme krav. Ved vandet kan de konstante refleksioner fra solen blænde og genere øjnene. Derfor er regel nummer ét for solbriller til jagt og fiskeri: Polariserede glas. Så forsvinder alle reflekteringer i vandoverfladen, som du så ofte kan se lige igennem. Brune glas vil især fremhæve kontraster mod grønt. Til jagt med hagl, kan man med fordel anvende glas af polycarbonat, da de yder en langt større sikkerhed mod hagl i øjnene.

Briller til sejlsport

Der er lige så mange meninger om briller til sejlsport, som der er sejlere. Glasfarven er et helt individuelt valg, men det er vigtigt, at de har en kraftig lysdæmpende effekt på grund af solens refleksion i vandet. Selvom langt de fleste foretrækker polariserede glas, så er der også hardcore kapsejlere, der undgår dem, fordi de gør det sværere at se pust og vindspring. Til sejlads i tåge eller tusmørke kan gule eller orange glas, der forstærker lyset være en stor fordel.

Vigtige krav til sportsbriller

Sportsbrillen er også et værn mod insekter, støv, sne og andet, der ikke må komme i øjet. Derfor er størrelse, pasform og tilpasning vigtig. Sportsbriller fås derfor ofte i flere størrelser. De bør være fremstillet af superfleksible materialer, der kan formes, så de passer perfekt til ansigtet.

Det er også vigtigt at de briller du bruger til sport sidder godt fast. Derfor har mange sportsbriller specialgummi ofte med riller, der klæber bedre, jo varmere du bliver. Det vigtigste på brillen er glassene. Mange køber sportsbriller med flere typer glas f.eks. til solskin og til skyet vejr. Alternativt kan man vælge fotokromiske glas, der automatisk bliver mørkere, når lyset bliver skarpere.

Briller til cyklen

Cykelbrillen skal have et aerodynamisk wrap-around design, der er med til at holde vinden væk fra øjnene. Så har du hele tiden et klart udsyn og øjnene bliver ikke trætte og løber i vand. Cykelbriller bør have en lige brillestang, da det er den optimale løsning i forhold til hjelmen.

Briller til løb

Løbebriller skal have en åben konstruktion, der lader luften cirkulere hen over ansigtet, så brillerne ikke dugger og huden kan komme af med varmen. Til løb er det ofte en fordel at vælge en brille, der er så let som muligt. Omvendt skal du også være opmærksom på, at sparet vægt ofte også er sparet komfort. Hvis du f.eks. løber i skoven, er det vigtigt, at brillen sidder godt fast. Det betyder ofte lidt større vægt.

Briller til skisport

Briller til skisport skal sikre, at øjnene ikke overanstrenges eller bliver blændet af sneen. Skibrillerne skal også sikre at øjnene ikke generes af sneen.

Øjet er fra naturen indstillet til en lysstyrke på 10.000 lux. Snedække betyder, at øjet ofte skal klare 10 gange så meget lys, fordi sne reflekterer 95% af lyset. Derfor skal glassene i skibriller have et godt UV-filter og et passende mørkt glas. Det kan også være en fordel, at glassene er polariserede. Til skisport bruger man ofte glas med spejloverflader, der kaster lyset tilbage.

Jobbriller2019-09-26T10:24:19+00:00

Se på jobbet med nye øjne

Med en skærmbriller kan du fokusere på skærmen, der er længere væk end den afstand du normalt holder en bog eller avis. En skærmbrille giver dig de bedste arbejdsforhold når du sidder meget foran en skærm og arbejder.

Skærmbriller tilpasset dine personlige behov

Udviklingen indenfor brilleglas gør, at optikeren kan tilpasse en skærmbrille præcis efter dine personlige synsbehov. Det betyder, at man ikke længere behøver at tage en skærmbrille af og på i skiftende arbejdssituationer. Skærmbriller kan nemlig tilpasses således, at du kan se skarpt hen til skærmen samt fra skærmen ud til 1 – 4 meters afstand, afhængig af valg af glas. Skærmbrillen er derfor individuelt tilpasset dine synsbehov.

Man vil typisk fra 40 års alderen have behov for en skærmbrille. Det skyldes at øjets evne til at stille skarpt svækkes med alderen. Har man svært ved at se hvad der står på skærmen, kommer man hurtigt til at sidde i uhensigtsmæssige stillinger, som kan give hovedpine og nakke- og skulderproblemer.

Hvilke muligheder har du?

Hvis du har brug for en skærmbrille på jobbet, skal virksomheden betale for brillen.

Du har ret til en betalt synsundersøgelse, hvis du har gener pga dit skærmarbejde og viser det sig, at du har behov for synskorrektion, skal arbejdsgiveren betale for en aflastningsbrille.

“Afhængig af dit behov – kan du få skærmbriller med forskellige afstandsstyrke. Besøg din optiker og forhør dig om dine muligheder”

Skærm-brillen2018-03-02T18:01:29+00:00

Vær godt klædt på foran skærmen – hvorfor skærmbrille?

Skærmbriller aflaster dine øjne, hvis du sidder mange timer foran en skærm hver dag.

Bruger du allerede briller med flerstyrke, som er lavet til mange forskellige funktioner i kortere tid af gangen, er denne typisk mest velegnet til afstand og den helt korte læseafstand.

Arbejder du ved skærm, vil synet oftest føles anstrengt fordi midterfeltet i din flerstyrkebrille typisk vil have det smalleste læseområde. Det resulterer i, at nakken vippes bagover og skuldrene løftes, hvilket medfører træthed og spændinger i nakke, ryg og skuldre.

En skærmbrille vil afhjælpe, så ovenstående gener undgåes. Den er kort sagt lavet med en anden prioritering af dine synsfelter. Styrken til skærmafstanden bliver den vigtigste efterfulgt af styrken til skrivbordsafstand. Det sker lidt på bekostning af afstandssynet.

For at kunne lave en optimal skærmbrille er det vigtigt, at din arbejdsplads er rigtigt indrettet.

1. skærmen bør placeres så den øverste tekstlinje på skærmen er 15 cm under øjenhøjde

2. Dine underarme bør ligge vandret når hænderne hviler på tastaturet

3. Afstand til skærmen bør være mellem 65 til 90 cm. Større skærm betyder større afstand

4. Undgå reflekser i skærmen

Mål så din arbejdsplads op eller endnu bedre få en kollega til det. Notér målene i måleskemaet, og medbring dette til synsprøven.

Du vil på denne måde opnå en optimal skærmbrille der passer lige præcis dit synsbehov.

Briller med flerstyrke glas2019-09-26T10:49:44+00:00

Briller med flerstyrke glas ─ se godt på kort og langt sigt

Hvornår skal man vælge briller med flerstyrkeglas?

Du skal vælge flerstyrkeglas (kaldes også progressive eller bifokale/trifokale glas), hvis du hverken kan se klart tæt på eller langt fra. Et flerstyrkeglas har nemlig et felt foroven, som korrigerer synet, når du skal se langt, og et felt forneden, som korrigerer synet, når du fx skal læse. I midten kan der være et felt, som korrigerer synet, når du skal se på mellemafstande.

Flerstyrkeglas kaldes også progressive glas. Man hører af og til at nye brugere siger at de er svære at vænne sig til. Det skyldes som regel, at det i særlig grad med flerstyrkeglas gælder, at man får, hvad man betaler for. Der er stor forskel på både størrelser af synsfelter og tilpasningen i forhold til brugeren. Det betyder, at der i de prisbillige modeller er større felter, hvor billedet forvrænges og det skal øjnene først lære at tilpasse sig.

Bedre tilpasning med øjenscannere

De store glasproducenter udvikler til stadighed nye teknologier, der skal forbedre vores mulighed for at få det bedste syn. Teknologien dækker over både bedre opmålingsudstyr hos optikerne og endnu mere avanceret glasbearbejdningsudstyr hos glasproducenterne.

Det hele handler om at måle øjnenes tilstand bedst muligt. Her kommer flere og flere målepunkter og forhold kommer med. Fx har man nu mulighed for at kompensere for uhensigtsmæssigheder i øjets rotationscenter. Det næste er så at man formår at overføre målingerne til glassene, så de kan kompensere for de ændringer, der livet igennem kommer i forhold til øjets ”default” indstilling.

Med de nye målemetoder og glastyperne, der kan produceres efter måleresultaterne, opnår man 100% skræddersyede glas, der udnytter synspotentialet optimalt.

Læs mere om Essilors Eyecode scanner.

Læs mere om Rodenstocks DNEye® scanner.

Briller med enkeltstyrke glas2019-09-26T10:47:40+00:00

Briller med enkeltstyrkeglas ─ sæt tingene i det rigtige perspektiv

Briller med enkeltstyrkeglas

Enkeltstyrkeglas betyder, at der er den samme styrke i hele glasset. Enkeltstyrkeglas er til dig, som enten er nærsynet eller langsynet, dvs. at du enten ikke kan se ting, der er langt væk, eller at du ikke kan se ting, der er tæt på.

Johnsen Optik

Algade 56, postboks 296 4220 Korsør Tlf.: 58 37 45 75 Fax: 5837 5775 info@johnsenoptik.dk
Go to Top